Tippek gyapjú ágynemű vásárláshoz

Szenvedélyünk, a gyapjú ágynemű

Szenvedélyünk, a gyapjú ágynemű

A gyapjú takaró hőszigetelő képessége

Honnan ered a gyapjú ágynemű kiemelkedő meleg tartása?

2016. február 03. - Molnár Miklós

Az első dolog ami eszedbe juthat ha meghallod a gyapjú ágynemű kifejezést, hogy ez a legnagyobb hidegben is hatékonyan óv meg a megfázástól, kellemes, meleg és száraz klímát teremt számodra.

De azt is tudod hogyan képes erre a gyapjú?

gyapjuszal_szerkezete.jpgA "pikkelyes" felületű gyapjúszál hullámossága és rugalmassága teszi lehetővé ezt a hallatlan hőszigetelő képességet, mely egyedülálló a textilipari szálas anyagok között. 

A pehelyszálak (ezek a legfinomabb szőrképletek a gyapjúban) alapvetően két rétegből állnak (mikroszkóppal vizsgálva ez jól kivehető). Az elszarusodott sejtekkel rendelkező felhámból és a hosszúkás, csavarodotton orsó alakú sejtekből álló kéregállományból. A felhám sejtjei azonban gyorsabban nőnek mint a kéreg sejtjei, a gyapjúszál tövénél lévő hámsejtek így rátolódnak a hegye felé esőkre, elhelyezkedésük olyan lesz mint a pikkelyek a hal testén (A képen ezt láthatod, kép forrása: Zilahi Márton: A textilipar nyersanyagai. Tankönyvkiadó. Budapest, 1953. 423. oldal).

A pikkelyes felhám miatt a gyapjúszálak nem tudnak teljesen egymáshoz simulni, közöttük apró rések maradnak, melyeket a legjobb hőszigetelő anyag, a levegő tölt ki

Emellett a gyapjúszál hullámossága és rugalmassága is nagyban hozzájárul ezen légzárványok kialakulásához, biztosítja az ágynemű laza szerkezetét. A gyapjú ágyneműnek ezek miatt kiemelkedő a súlyához viszonyított hőmérséklet szigetelő képessége.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyapju-agynemu.blog.hu/api/trackback/id/tr518353228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása