Gyapjú ágynemű tulajdonosok többször arról panaszkodtak nekem, hogy takarójuk erős birka (sőt, akol) szagot áraszt, azt hiszem itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.
Miért "büdös" a gyapjú ágynemű? Mit tehetsz ellene?
A gyapjúnak óránként 3-5 m³ friss levegőre van szüksége, ez elengedhetetlen feltétel ahhoz, hogy a gyapjú minőségét megőrizhesse. Nem véletlen hogy az ausztrál és új-zélandi gyapjú a legnívósabb, hiszen ott a merinó juhok egész évben a legelőn vannak (rideg tartás), az enyhe tél miatt egyáltalán nem istállózzák őket. Az ausztrál hófehér színű gyapjú a legkiválóbb minőségű, hála a friss levegőnek, a jótékony napfénynek illetve a kitűnő takarmánynak.
Ausztráliából (és Új-Zélandról) a nyers gyapjú hosszú utat tesz meg az olasz és egyéb európai szövő üzemig, illetve onnan Magyarországig, ahol a bálákban érkező gyapjúszövetből elkészül a gyapjú takaró, derékalj vagy más kiegészítő. A szakemberek nagy figyelmet fordítanak a tárolás körülményeire, a kívánt szellőzés azonban nem valósulhat meg folyamatosan, így a gyapjú anyag némileg befülledhet.
A frissen kibontott gyapjú ágyneműnél tehát teljesen természetes a bárány illat, sőt, ez akár a gyapjú eredetiségét is bizonyíthatja. Az esetek jelentős részében a bebüdösödés a kibontás után következik be, az óvatlan ágynemű tulajdonosok ugyanis párás, meleg, levegőtlen helyen tárolják a gyapjú ágyneműt.
Te ne kövesd el ezt a hibát!
Kibontás után 1-1,5 hétig szellőztesd folyamatosan gyapjú takaródat, használat során pedig gondoskodj az akár napi, de legalább heti szellőztetésről, ebben az esetben minimum 8 órán keresztül kell kirakni a friss levegőre a gyapjú ágyneműt. A gyakori szellőztetéstől a birkaszag kimegy belőle, illetve felfrissül, szinte új életre kap majd. Tűző nap azonban ne érje, mert attól kiszikkadhat, töredezetté válhat és besárgulhat.
Csak és kizárólag olyan szobában tárold, amit átjár a levegő, kerüld el a nedves, levegőtlen klímát, ott ugyanis befülledhet, gyantásodhat.